ورود |عضويت جمعه 10 فروردین ماه 1403
 

حرفهای مش قاسم و اسماعیل

مش‌قاسم پیرمردی روستائی است که با این‌که سواد کمی دارد همیشه در کلاس‌های ترویجی شرکت می‌کند و با دقت و توجه زیادی که به خرج می‌دهد مطالب بسیاری درباره‌ی کشاورزی و دامپروری صحیح فراگرفته و در کارهای روزانه‌ی خود به کار می‌برد . اسماعیل نوه‌ی اوست که به خاطر شغل پدرش در شهر زندگی می‌کند و در کلاس چهارم درس می‌خواند. او هر بار به روستا می‌آید سؤالاتی درباره کشاورزی ودامپروری از پدر بزرگش می‌پرسد و مش‌قاسم هم با حوصله به او جواب می‌دهد.

  آشنایی با خوراک دام (سیلوی ذرت)  
 

آشنایی با خوراک‌های دام

سیلوی ذرت

 

 

اسماعیل: آقا جون این علف‌هایی که جلوی گاوها ریختید خراب شده و بوی ترشیدگی گرفته، باید اونها رو عوض کنید.

مش قاسم: نه پسرجون، اینها خراب نشده، این علوفه اسمش سیلوی ذرته و بوی ترشیدگیِ اون نشانه سالم بودن اونه ، اصلا تو تا حالا سیلو دیدی؟

اسماعیل: معلومه که دیدم. سیلو همون ساختمان‌های بزرگ لوله‌ای‌شکله که توی اون گندم نگهداری می‌کنند. یعنی شما می‌خواهید بگید که این علف‌های ترشیده را از اون سیلوها آوردید؟

مش قاسم:نه!! اون سیلویی که تو دیده‌ای سیلو‌های هوایی نگهداری دونه‌های غلات، مثل گندمه. اما سیلویی که من می‌گم، سیلوی زمینی علوفه است که کاملا با سیلوهایی که تو دیدی فرق میکنه.

اسماعیل: خوب سیلوی علوفه اصلا چه شکلیه؟

مش قاسم: این عکس را نگاه کن ، سیلوی خالی مثل یک حوض بزرگ و درازه که توی زمین کنده شده و کف و دیوار اون  با یک لایه‌ی سیمانی پوشیده شده.

 

اسماعیل: اما اون کاملا شبیه حوض نیست چون انگار یک طرفش مثل سرسره سرازیره! کی می‌خواد توی اون سرسره بازی کنه؟

مش قاسم: اون طرف سیلو که سرازیره برای اینه که تراکتور راحت بتونه توی سیلو بره و ذرت را توی اون خالی کنه و بعد اونو فشرده کنه، ته سیلو هم باید یک چاهک کنده بشه که اب اضافی داخل سیلو جمع نشه.

اسماعیل: خوب این ذرت سیلو شده را چطوری درست می کنند؟ یعنی بلال رو روی آتش می پزند  و آب نمک می زنند و می ریزند توش؟

مش قاسم: پسر تو چقدر شکمویی! نه! ذرت را باید با ساقه و برگ و بلال درو کنند و بعد از خرد کردن به قطعات کوچک مدتی می‌گذارند تا پژمرده بشه و بعد توی سیلو می‌ریزند.

 اسماعیل: وای کی حوصله داره این همه ذرت را بشینه با دست خرد کنه؟

مش قاسم: اسماعیل چرا نمی‌گذاری حرفم را تموم کنم، ذرت‌ها را با دست خرد نمی‌کنند. چاپر، یعنی دستگاهی که ذرت را درو می‌کنه ذرت را هم خرد می‌کنه. بعد ذرت ها را لایه‌به‌لایه توی سیلویی که قبلا آماده شده می‌ریزند و با غلطک یا حتی خود تراکتور، ذرت‌ها را فشرده می‌کنند، چون هرچی هوای کمتری توی سیلو و بین ذرت‌ها باشه، سیلویی که درست می‌شه بهتره. بعد روی اونو پلاستیک می‌کِشند تا هوا وارد سیلو نشه.

                   

اسماعیل: حالا این سیلو چه فایده‌ای داره؟ چرا این‌همه دردسر بِکِشید؟ ذرت را همین‌جوری انبار کنید!

مش قاسم: اگر بخواهیم ذرت را همینطوری انبار  کنیم، بعد از مدتی خراب می‌شه و اگر بخواهیم خشکش کنیم، دردسرش بیشتره و جای خیلی زیادی هم می‌گیره. ضمن اینکه ذرت سیلو شده  خاصیت بهتری برای خوراک دام پیدا می‌کنه و حیوانات به‌خاطر بوی ترشی که داره، ذرت سیلو شده را با اشتهای زیادی می‌خورند. اصلاً ذرت سیلو شده یکی از بهترین و ارزون‌ترین غذاها برای گاوه.

اسماعیل: خوب حالا ذرت سیلو شده‌ای که بعد از مدتی آماده و به‌قول شما ترش شد، برای خوراک گاوها بسه و اونها غذای دیگه نمی‌خوان؟

 مش قاسم: اگه گاو زیاد بزرگ نباشه و شیر زیادی هم نداشته باشه، مثلا گاو 600 کیلویی که 12 کیلو شیر بده ذرت سیلو شده برای خوراکش بسه. اما معمولاً گاوهای ما بزرگترند و شیر بیشتری هم می‌دهند. بنابراین باید به‌جز ذرت، غذاهای دیگه‌ای هم به اونا بدیم. بطور کلی هرچه غذای مختلف‌تر و بیشتری به دام بدهیم، بهتره. چون هر خوراکی‌ای خاصیتی داره.

اسماعیل: مثلا ذرت سیلو شده چه خاصیتی داره؟

مش قاسم: توی کلاس‌های ترویجی میگن انلجیِ اون زیاده!

اسماعیل(با خنده): وای آقا جون انلجی دیگه چیه؟!!

مش قاسم: یعنی قوه و قدرت بدن دام را زیاد  می‌کنه. چون برای تولید شیر و گوشت ، بدن گاو به قوه و قدرت احتیاج داره.

اسماعیل: حالا فهمیدم، منظورتون انرژی بود نه انلجی، خوب بگید قوه و قدرت.

مش قاسم: خوب توی کلاس می گفتند انرژی. حالا ما یک دفعه خواستیم کلمه قلمبه سلمبه بگیم و یک قیافه‌ای بگیریم، تو هم زدی توی ذوق منِ پیرمرد.

اسماعیل: ببخشید آقاجون اصلاً هرچی شما بگید، انلجی. 

تهیه کننده : محسن مردانی - کارشناس دامپروری

 

  كاربران برخط
كاربران فعال بازديد كنندگان فعال :
Visitors بازديد ها: 306
Members اعضاء: 0
مجموع كاربران مجموع: 306

بازديد ها بازديد ها :  
Visitors بازديد هاي كل: 2385372
Visitors بازديد هاي امروز: 1466
Visitors بازديد هاي ديروز: 1116

فعال در اين زمان كاربران فعال:
Copyright (c) 1403/01/10 پرتال مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان دهاقان
پرتال سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان
Ariana Informatics Group - گروه داده ورزي آريانا